Araknofobi

Araknofobi (arachnephobiba) er angst for edderkopper. På norsk brukes både araknofobi og arachnofobi på norsk (med k eller ch, men førstnevnte er det korrekte).

Alle med araknofobi har en agressiv og konsekvent fobi for edderkopper. Årsakene til frykten for edderkopper er normalt problematisk å gjøre rede for, men det sentrale er ofte panikkartede begivenheter eller fiktive erindringer. Fobi for edderkopper kan håndteres ved å bruke kognitiv terapibehandling.

Araknofobi kalles forøvrig edderkoppfobi og edderkoppangst, men uttrykket araknofobi er det medisinsk riktige navnet for denne fobien.

araknofobi
Araknofobi er frykten for edderkopper.

« Arachibutyrofobi       Arithmofobi »

Emelie skrev:

ELLER HUR!? Vad är grejen med att VARJE artikel angående denna fobi, inleds med en bild på en gigantisk spindel, förstår inte ni som skriver artiklarna att majoriteten av era läsare kommer att vara arachnofober?, vissa av oss klarar inte ens av att se bilder av spindlar utan att få en inre panik. Jag är tacksam för alla hjälpande artiklar, men många av oss får obehag bara av att se den bilden.

red-for-edderkopper skrev:

Jeg dør hvis jeg ser en til

FøkkSPIDERS skrev:

Satan jeg stokk av bildet på forsiden. Plis fjern det :( jeg får sikkert mareritt nå :( edderkopper er noe dritt :(

Marthe skrev:

Hei, har jeg araknofobi eller er jeg bare litt redd edderkopper?
Jeg hadde en episode nå i gårkveld der jeg så en på soverommet mitt.. Jeg satt der i en halv time og skalv og prøvde og samle nokk mot til å spraye en dusj parfyme på den.. Etter en stund trykket jeg på toppa og sprayet på edderkoppen. Jeg ble hysterisk, hylte, hoppet opp på krakken min, tok telefonen og slo inn nummeret til mamma og begynte å hylgrine. Mamma fortalte at hun var på vei.. Når hun la på kom den fram igjen og krøp under senga mi. Det var da det ble verre, for jeg begynte med kaldsvetting, skjelving, jeg klarte ikke puste rolig og hadde vansker med å puste i det hele tatt og hylskrek. Jeg holdt på i ca 15 minutter før mamma kom, og jeg var umulig å få roa ned etterpå. Jeg holdt kansje på i 45 minutter etter at hun hadde tatt den.
Når jeg så dette bildet som var lenger oppe fikk jeg panikk igjenn men det forsvann etter at jeg tok det vekk.. Jeg har vært redd for edderkopper siden jeg var liten men jeg synst det bare har blitt verre og verre! Noen ganger kan jeg se syner av edderkopper også må jeg sjekke igjenn bare for å være sikker på at det ikke var ekte.. Det er utrolig ekkelt og jeg tenker hele tiden på at det kan være en der og der og der.. Jeg får ikke fred.. Jeg drømmer om dem når jeg sover og bråvåkner noen ganger.. Noen som kjenner seg igjenn? Noen som kan sette punktum på hva det er? Om det er en fobi eller om jeg bare synst det er ekkelt?
Hadde vært til stor hjelp!

Jente 17 skrev:

Jeg blir svimmel og kvalmen av bare se på edderkopper , klarer ikke tanken en gang. Og bilde øve der gjor det ikke bedre i det hele tatt, jeg hold på å besvime første gang jeg så det siden det var med mobilen og da bilde kom opp va den enorm, uansett hvilken type edderkopp det er så må jeg holde meg minst 5-10 meter fra det , tørr ikke å gå rundt dem i det hele tatt....

skldsj skrev:

Jeg våkna med en edderkopp på magen..ææææææææææææææsj

careface skrev:

Nå som det er sommer og er så sinnsykt mange edderkopper, blir jeg helt gal! Jeg husket når jeg nettopp hadde kommet hjem fra søskenbarnet mitt i en lang helg, skulle jeg glede meg til å legge meg på rommet mitt, men neida jeg skulle jo oppdage en edderkopp. Det førte til at siden jeg aldri kunne tatt en edderkopp selv, sov rundt i alle sengene i huset pga. jeg ikke kunne sove på mitt eget rom helt til mamma tok den da, haha! Så kom det jo en ny edderkopp jeg oppdaga uke etter uke. Hverdag fra nå av har jeg gått helt spenna gæren, jeg har funnet en ny edderkopp på kjøkkenet, i stua, på rommet mitt hver eneste dag, og snart klikker det for meg. Jeg er altid den første til å oppdage edderkopper hjemme, og mamma som selv har fobi mot dem, er jo nødt til å ta dem, og jeg må si jeg synest ganske så synn på henne! Jeg kan bare ikke unngå å skvette hvergang jeg ser en. Og jeg skjønner egentlig ikke åssen andre som har fobi, tør å drepe dem selv. Jeg kunne aldri ha gjort det!

Jeg føler jeg har blitt gal, og gleder meg til edderkopp sesongen er ferdig, for jeg har aldri oppdaga så mange edderkopper på en sommer før! Kunne ønske jeg ikke hadde så fobi mot dem! Skjønner egentlig ikke helt hvorfor jeg har det heller, jeg bare grøsser av å se på dem...

AlexRif Jackson skrev:

Jeg er en gutt på 12 år å er LIVREDD FOR EDDERKOPPER! Bare jeg ser en liten en springer jeg vekk det kjapeste jeg kan.

gutt 17 skrev:

Til jente 16: Hør her, jeg skjønner det at de fleste fobier høres ganske teite ut, jeg har ingen fobi selv men jeg vet at jeg har araknofobi, jeg er ganske vågal og er elsker dyr men er det en ting som faktisk kan drive meg sinnsyk så er det edderkopper! Jeg liker ikke at du driver å skriver at folk nærmest faker frykten for edderkopper.

Kristine skrev:

Håper å få noen tips på hva jeg kan gjøre! Har fullstendig edderkoppfobi, har for eksempel i spontan reaksjon slått meg selvi panna med resultatet blå kul i panna.
Det skjedde en episode i kveld som gjorde at min far forsto alvorligheten med denne frykten. Jeg oppdaget en edderkopp i leiligheta og ringte hysterisk til min far for hjelp (forøverig er han 2,5 time unna). Bare det å være i nærheten av en edderkopp gjør at jeg begynner å kaldsvette og ikke minst gråte av angst. Dette var bare ett eksempel på episoder i møte med edderkopper. Hva kan jeg gjøre for å bli bedre?

Camilla 17 skrev:

Hei hva jeg kan gjøre for noe ?? Jeg har helt noya for edderkopper hat hatt det i mange år. Men har begynt og bli værre. Hver gang jeg ser en edderkopp så dreper jeg den med en gang. Og her en dag jeg satt i bilen så spurt jeg hun som kjørte meg om jeg kunne ta bort spindelvevet for var stort spindelvev og jeg tok det bort med flasken min, og etter jeg gjorde det så kom den store svære edderkoppen frem og jeg fikk helt panikk og kastet fra meg det jeg hadde i hendene og satt med beina fast inntil meg, og hun som kjørte måtte si til meg slapp av slapp av slapp av det går bra. Men det eneste som var i tankene mine var den edderkoppen og jeg satt og så etter den heletiden. Og nå er det alltid en edderkopp på rommet mitt før jeg legger meg så jeg sjekker under sengen og bak sengen og rundt forbi rommet for og sjekke at det ikke er noen der. Og om det er en der dreper jeg den og ligger lenge kanskje noen timer til og med før jeg legger meg for og se om det er flere, og nå har det blitt så ille at jeg har hengt teppe mellom sprekken ved skapet og teppe ved sengen og under skapet og teppe inn til sengen der som jeg ligger med hodet! Har du noe forslag på hva som kan hjelpe ? Jeg ønsker et liv der jeg ikke er sånn.

meg skrev:

Jeg har angst for edderkopper. Men noen er værre enn andre. Husedderkopp er min største frykt. Desverre kommer de hvert år til meg, og er der i et par måneder, det har blitt mindre og mindre med årene, men det har faktisk hendt noen ganger at jeg har sovet borte hos noen fordi jeg ikke vil være hjemme før "edderkoppsesongen" hos meg er borte.

vegard L. skrev:

eg hater edderkopper når eg ser ein edderkopp så støkk eg og så prøver eg bare å komme meg langt vekk eg tør ikkje ein gang å prøve å drepe den.

Sara, 13 skrev:

Unødvendig med bilde. Første gangenjec så på siden klikka jeg den vekk..., andre gangen gikk bedre..., men jeg HATER seriøst edderkopper

Jenta med Skrekk i kroppen skrev:

Jeg HATER edderkopper. Jeg skriker bare av å se en liten edderkopp.. Eller jeg løper vekk.

eva skrev:

var det virkelig nødvendig å ha bilde av en edderkopp på fobisiden? usj.. jeg synes til og med tegninger av edderkopper er skumle.. nå klør jeg over hele meg, og kikker rundt.. dumme bildet.

MKST skrev:

E sjøl redd førr edderkoppa, ser æ en edderkopp så spring æ ut av huset, samme vis æ ser en edderkopp ute, så så spring æ bort derifra så fort æ klare. før var æ ikke redd edderkoppa men det har kommet med åran, førr æ huske æ va lita å hadde en liten eddekopp som æ hadde tatt med mæ fra veggen på yttersia av huset å inn.
Men nu e æ livredd, å her i trøndelag e det ille førr her e de så stor at ser æ en så hyle æ før æ engang rekk å gjør no anna :/ å her i påska va æ i fredrikstad, å rakk ikke å kom inn døra til min tante, før æ snur mæ litt å ser den store edderkoppen på størrelse med en tarantella, så æ sprang i full fart inn på stua å stilte mæ i sofaen og hylte :P å ho tante å de lurte på ka såm skjer, så de begynte å flire :P hehe :P

Ulrik skrev:

Til jente 16: Det er forskjell på å ha virkelig fobi for edderkopper, og å synes at de er litt ekle. Har du fobi for edderkopper er det gjerne slik at fobien reduserer livskvaliteten. Det er ikke en ekkelhetsfølelse bare i nærvær av edderkopper, men bare det å lese ordet "edderkopp" eller se et bilde av en edderkopp kan gi angstreaksjoner. Noen vegrer seg for å gå ut av huset, de sjekker soverommet for edderkopper til minste detalj før de legger seg om kvelden og så videre. Du har den redselen for edderkopper, og så har du araknofobi, som er noe helt annet.

Jente 16 skrev:

Jeg forstår ikke helt hvorfor edderkopper er så skumle... Jeg har aldri vært redd for noe insekter av noe slag, ikke slanger eller noe sånt som alle skal være redde for.

Jeg forstår at noen bare er redd for ting, uten å vite hvorfor, men jeg begynner nesten å føle at folk (særlig jenter) gjør seg selv redd for, eller later som de er redd for ting som edderkopper fordi de da virker små og skjøre og får mye medfølelse...

Marianne skrev:

Hei.Jeg har hatt edderkoppfobi i mange år.Det blir bare verre med årene.Jeg er trygg om vinteren,men når våren kommer,begynner jeg å grue meg til disse ekle krypene skal komme fram.Jeg får panikk og ser etter hvor jeg skal sette ned bena,hvis det da har vært på gulvet.
Et stort problem for meg,håper på svar som kan hjelpe.Mvh Marianne.

Andiii skrev:

Off, bare av å see på de får eg vemmelser, å begynne å se mg rondt itte de.. Eg har våkna me edderkopp mitt i tryne 2 ganger, å eg sprang ud av huse, åsså ittepå fant eg alt eg konne spraya me å sprayde an t døde, så tog eg å heiv an dassen.

Någen seie å dreba edderkopper brings bad luck, i dnt friggin care.

Link til denne siden:
http://www.fobier.net/araknofobi
Del på Facebook   Del på Twitter

panikk
Panikk og fobi kur:
-Jeg har lidd av tilbakevendende angst/panikk i over 7 år. Etter 3 dager med Panic Away trodde jeg det nesten ikke - jeg begynte å føle meg bedre og bedre. De daglige anfallene er borte!
Finn ut hvordan Panic Away hjelper mennesker å kurere alle typer panikk og fobier.