Flyskrekk

Flyskrekk (aviatophobia) er angst for å reise med fly, helikopter eller annet flyvende fremkomstmiddel.

Pasienter med flyskrekk har en gigantisk og pågående angst i forhold til å fly. Årsaken til en slik fobi eller angst for å fly er som regel problematisk å kartlegge, men ofte er årsaken stressfremkallende hendelser tidligere i pasientens liv. Skrekken for flyvning er mulig å kurere av psykolog-spesialist med kognitiv terapi i kombinasjon med medikamenter.

Flyskrekk blir i dagligtale også kalt aviatofobi. Denne fobi/angst har ikke en faglig beskrivelse, men flyskrekk er uansett eksplisitt.

flyskrekk
Flyskrekk er frykt for å fly.

« Flatusafobi       Fobofobi »

Trond Eirik skrev:

Jeg klarer ikke fly, men har flydd masse før og dette har ikke vært problem. Det som er litt snodig er min fasinasjon for aviasjon og alt som omhandler dette. Det som er enda mer rart er at jeg kom inn på helikopterpilotskole. Jeg hadde ikke problem med å fly helikopter, men tror gjerne dette har noe med at jeg styrte selv? Det er jo litt sykt at jeg som amatør skal tør å fly helikopter som det er langt mer ulykker med, men ikke et passasjerfly som nesten aldri detter ned. Rene fakta sier jo at det er plass til ca. 25000 fly i luften i hele verden. Så om man sier at det detter ned 1 fly hvert 2. år? noe som nok er i overkant, men om man da flyr vil det være 1 til 18250000 sjanse for at det skal dette ned. Ikke akkurat noe å bekymre seg for. Tar man også inn i regnestykket at de fleste fly som detter ned er fly som ikke en gang har lov å fly i europeisk luftrom eller andre trafikkerte land. Alt dette vet jeg, men fortsatt er jeg livredd for å fly og når folk spør hvorfor så har jeg ingen gode svar på hva det er som skremmer meg med å fly. Helt på bærtur!
Beklager evt. skrivefeil...

Trommeren skrev:

Jeg synes det er greit å fly med fly men det jeg tenker noen ganger på om flyet skal styrte. Det er jeg red for.

Tina, eks-flyskrekk fobiker skrev:

Det som hjelper er å se filmen The Grey (2012). En utrolig bra film som setter perspektiv på ting. Hvis du har flyskrekk, se den filmen!! Det kan være en vanskelig film å se for en som har flyskrekk, men det tok knekken på flyskrekken min. Når jeg så den forstod jeg at det var et sprik mellom min fantasiverden og den virkelige verden. Å fly er tryggere enn å kjøre bil.

Anonym skrev:

Jeg hadde flyskrekk i hele mitt voksne liv. Når jeg var 54 år skulle jeg ut å fly for første gang på ti år. Damen i setet ved siden av meg merket at jeg var nervøs og var i ferd med å få et panikkanfall. Hun så på meg, smilte og sa "pust sakte". Resten av flyturen gikk problemfritt, og jeg har ikke vært nervøs for å fly siden den gang. Om det var denne kvinnens utstråling, den rolige stemmen, eller det at jeg faktisk pustet saktere, vet jeg ikke, men kurert ble jeg. Det er utrolig hvordan hjernen fungerer, jeg vet ikke hvordan jeg låste opp denne døren fra flyskrekkens kammer, men på en eller annen måte så tror jeg at jeg bestemte meg for å la piloten og besetnigen ta seg av alle bekymringer under flyturen.. Hvordan man kurerer flyskrekk vet jeg fortsatt ikke, men at det er mulig selv for de med ekstrem flyskrekk, det vet jeg.

Lise Marie skrev:

Det er mange som har flyskrekk, jeg er en av dem. Takket være fobien min må vi KJØRE til utlandet hvert år. Jeg vet jo det er langt farligere å kjøre bil til Frankrike enn å ta fly dit, dette er absurd og jeg håper noen kan hjelpe meg snart. :(

Flyskrekk mann skrev:

Jeg er en mann på 49 år med flyskrekk. Lite maskulint, men føler det er mer akseptert nå enn tidligere (har hatt det hele livet). Prøvde tankefeltterapi mot flyskrekk, makan til tull! Hvis dem ikke kan gi skikkelig behandling så la være. Mette Marit har flyskrekk, jeg seiler inn i de kongelige rekker,ehh. Seriøst, det er ikke noe morsomt å grue seg til ferieturen hvert eneste år. Nå er det februar og jeg skjenner allerede skrekken. En dose valium før turen er alternativet.

Link til denne siden:
http://www.fobier.net/flyskrekk
Del på Facebook   Del på Twitter

panikk
Panikk og fobi kur:
-Mine verste panikkanfall skjedde i bilen. Nå ser jeg frem til å begynne å kjøre igjen.
Finn ut hvordan Panic Away hjelper mennesker å kurere alle typer panikk og fobier.