Høydeskrekk

Høydeskrekk (hight phobia) er angst for høyder. Frykt for høyder er en av få medføte frykter hos mennesker såvel som mange andre pattedyr. Skrekken for høyder kalles høydeskrekk (eller akrofobi) når man opplever en irrasjonell og intens frykt, selv for lave høyder.

De mennesker med angstlidelsen høydeskrekk har en intens og flegmatisk fobi/angst for høyder. Årsaken til frykten for høyder er som regel flersidet, men det kan dreie seg om panikk-relaterte livserfaringer eller andre angstlidelser. Skrekken for høyder kan læres bort i psykiatrien terapi og medikamenter.

Høydeskrekk kalles forøvrig høydefobi. Fobien har ikke en faglig beskrivelse, men høydeskrekk er ikke desto mindre beskrivende.

høydeskrekk
Høydeskrekk er frykten for høyder.

« Hypsifobi       Iatrofobi »

Linda skrev:

Jeg har høydeskrekk. Det ble utløst av ett strikkhopp jeg gjorde for 15 år siden. Før det hadde jeg ingen problem. Jeg stivner fullstendig og har ingen kontroll to meter over bakken. Mannen min vasker vinduene i andre etasje. jeg støtter stien...småkvalm. Vinduene i tredje som kan taes innen ifra ved å lene seg litt ut, må taes uten at jeg vet. Får problem med å se andre i høyden. Jeg har problem i rulletrapper også. Ser jeg f.eks prekestolen på tv, blir jeg fysisk kvalm, og må gå inn for å kvitte meg med bildet på netthinnen. Skal jeg ut å reise fra Bergen til Oslo med bil så ligger jeg våken noen netter med angst for å passere bratte partier som f.eks Vøringsfossen. Broer er også phyton. Ganske hemmende.

Anonym skrev:

Jeg er ikke redd for sånne skikkelige høyder men sånn firefem meter er skikkelig ille, jeg har vært på Kjerag og Prekestolen, var ikke skummelt i det hele tatt. Lå å så ned og ble ikke litt redd engang. Men en annen gang, så gikk jeg opp en laaaang branntrapp og på toppen så jeg ned og jeg begynte og skjelve. Er også livredd for å gå hjem alene på kvelden og mørke.

Bromle skrev:

Hei.

Jeg har samme problem. Jeg hadde ikke høydeskrekk men fikk det etter at jeg begynte å hoppe fallskjerm. Jeg har nå 193 hopp og har ingen problemer med det. Men å klatre i en stige i dagslys er virkelig et problem og sist så stivnet jeg fullstendig og var på grensen til panikk når jeg passerte 2 meter over bakken. Klatre i mørke er derimot ingen problem. (hvorfor vet jeg ikke). Jeg hadde mine 10 første turer med speedrider sist helg og jeg har akkurat samme angst for ski og skitrekk men det er på grunn av to hendelser da jeg var 15år. Jeg kan ikke stå slaom lengre fordi jeg blir lammet av skrekk men så lenge jeg har skjermen/speedrideren på ryggen så er all angst glemt. Jeg fløy 10 turer uten problem og det gikk fort men aldri fort nok!!!! Kunne sikkert taklet 200kmt på ski så lenge jeg har skjermen å ta av med når det kommer hindringer! Jeg skal og fly wing suit til høsten om jeg får banket nok hopp i løpet av sommeren. Send meg en mail på: smaaen2000 ætt yahoo dått no. om du vil bli med på en av turene våre til portugal. Vi var 69 stk fra norge som reiste i oktober! Det er nesten gratis å bo der og lappen får du på en uke!!! Samme opplegg som i norge men mye mer effektivt.

Jeg tenkte og å melde meg på kurs for å mestre høydeskrekken og ikke minst skiskrekken!!!! Skal opp i trekket til helgen muligens. Da leier jeg instruktør og tvinger meg utfor.

Jan Helgeland

Sky´s the limit :P skrev:

Hei,

jeg lurer på om jeg har eller ikke høydeskrekk, for jeg har tenkt å melde meg på fallskjermhopp kurs, og gleder meg til den dagen jeg har 200 hopp og kan starte med "Wingsuit"

Men!... jeg liker å se ned da jeg sitter på fly, for jeg vet jeg er sikker (eller velger nå å tru det), men når jeg ser noen som står rett på kanten av prekestolen, så tenker jeg, fy flate... der hadde jeg ikke stått og sett ned.

Trur jeg ikke er redd høyder, men redd usikkerheten på å dett... hvis det er forskjellig. For jeg blir nemlig redd av å gå opp en stige, men når jeg er oppe i taket på huset, er det ikke så farlig! (så lenge jeg har god fot feste).


Så... hadde noen av dere, ambefalt meg å "just do it?" (altså å melde meg på fallskjermhopp kurset, eller kanskje en besøk til en psykolog? :P

takk på forhånd.

Else Mari skrev:

Høydeskrekk er lett å definere i praksis (du vet når du ser det). Frykt for høyder er normalt og sunt. Irrasjonell frykt derimot, er essensen i alle fobier. De som føler seg ekstremt ukomfortable bare ved tanken av å gå opp på en stol for å skrifte lyspære har høydeskrekk. De som virkelig har høydeskrekk hopper da vitterlig ikke i fallskjerm eller klatrer i fjell.

R. Jacobsen skrev:

Hva er høydeskrekk? Det legges veldig ulike meninger i ordet høydeskrekk. Høydeskrekk er et begrep som brukes i dagligtale, såvel som blant fjellklatrere og ekstremsportutøvere som virkelig har en grunn til å frykte høyden. En ivrig basehopper fortalte meg en gang om den deilige følelsen av høydeskrekken. Jeg har også sett mennesker som får panikk om de står på nederste trinnene i en stige. Høyder kan være dødelig, men når man er redd for høyder som ikke utgjør noen fare for personen, da vil jeg si det er høydeskrekk.

En gammel og ustødig 90-åring med beinskjørhet kan ha en rasjonell grunn til å frykte å gå opp i de første trinn i en stige. Da er det ikke høydeskrekk, slik jeg ser det, men heller en rasjonell frykt med mening, som forteller personen at det virkelig er grunn til å frykte å gå opp i den stigen. En frisk og robust person som frykter selv de minste høyder derimot, da er det høydeskrekk... Det er min oppfatning av begrepet.

Link til denne siden:
http://www.fobier.net/hoydeskrekk
Del på Facebook   Del på Twitter

panikk
Panikk og fobi kur:
-Når jeg begynte å lese dette fikk jeg en utrolig lettelse i kroppen...
Finn ut hvordan Panic Away hjelper mennesker å kurere alle typer panikk og fobier.